Yaşanılan travma veya olumsuz anıların yazı ile ifade edilmesi psikolojik sağlığımızı da olumlu etkiliyor. Yoğun olumsuz duygular ortaya çıkaran bu anılar hakkında yazmak, bu duyguların yazıya aktarılırken tekrar yapılandırılmasını sağlıyor. Ayrıca travmatik olaylar hakkında yazmak, kişilerin yaşadıklarını dışarıdan bir bakış açısıyla değerlendirmesine imkân veriyor.
Yaşadığımız duygusal süreçlerin yazı aracılığı ile dışa vurulmasının psikolojik ve fizyolojik faydaları araştırmalarla da kanıtlandı. Konuylailgili James W. Pennebaker ve Sadra K. Beall tarafından 1986 yılında yapılan ilk çalışmada, deney grubundaki katılımcılar yaşadıkları bir travma hakkında, kontrol grubundakiler ise yüzeysel bir konu hakkında dört gün boyunca 15-30 dakika yazı yazdılar. Sonuçta travmaları hakkında yazan katılımcıların kan basıncının düştüğü ve dört aylık takip süreci boyunca sağlık merkezlerini daha az ziyaret ettikleri tespit edildi. Duyguların dışa vurulmasını sağlayacak şekilde yazı yazmanın aynı zamanda stres düzeyini düşürdüğü ve böylece kişilerin stresle ilişkili fiziksel şikayetlerinde azalma sağladığı düşünülüyor. Ayrıca kişilerin gelecek hedefleri hakkında yazı yazmaları da sağlık merkezini daha az ziyaret etmelerini sağlıyor.
Yazmanın psikolojik ve fizyolojik olumlu etkileri sadece olumsuz duygularını ifade edenlerde değil, hem yaşadıkları travmatik olay hem de bu olayla ilgili sahip oldukları olumsuz duygularını ifade edenlerde daha belirgin görülüyor.